Gastronoom-Sommelier

Gastronoom-Sommelier

Wie zijn wij?

Dit is het blog van de nieuwe niveau 4 opleiding Gastronoom-Sommelier (Restaurateur) van de Hotelschool Amsterdam (Rocva). U kunt hier volgen wat zij allemaal meemaken tijdens excursies, workshops en de theorielessen.

Zij worden getraind in o.a. wijn-spijs, leidinggeven, tafelbereidingen en andere vaktechnische vaardigheden.

Uiteraard is diepgaande wijnkennis (in alle facetten) ook onderdeel van het lesprogramma.

Amuse wedstrijd

EvenementenPosted by Remy Tolk Fri, October 07, 2011 18:52:02


1e prijs Hotelschool Amsterdam

Tijdens de jaarlijkse amusewedstrijd in Noordwijk (Huis ter Duin) van Sharing Succes, heeft de Sterklas van de Hotelschool Amsterdam de beste amuse gemaakt. De 1e jaars leerlingen Robbie Smitskamp en Bas van Rooijen van de Sterklas wonnen met hun Noord-Afrikaanse Pastilla met pompoen, pruimen en ingelegde citroen en in combinatie met de wijn die werd gepresenteerd door één van de Gastronoom-Sommeliers.

Wijn-spijs

De Zuid-Afrikaanse Chardonnay, Chenin blanc en Colombard (2010) assemblage uit de Weskaap werd door Bibi Windrich zeer goed gepresenteerd en heeft daarmee bijgedragen aan de overwinning.

Robbie, Bas en Bibi: geweldig gedaan en van harte gefeliciteerd!


R.Tolk
Th. van Rensch
W.Himmelreich

Met dank aan Arend Jans.


Zilveren Champignon

EvenementenPosted by Remy Tolk Fri, October 07, 2011 18:12:59

Wedstrijd

Maandag 3 oktober organiseerde de Hotelschool Amsterdam de kookwedstrijd de Zilveren Champignon. Er waren 3 categorieën namelijk: restaurant, grootkeuken en kookstudio's. De kandidaten gingen in de keukens aan de slag en de 3 verschillende jury's onder leiding van topkoks (o.a. Pascal Jalhaij, Marco Poldervaart) en culinair journalist van de Telegraaf Felix Wilbrink keurden de gerechten.

Winnaars

In de categorie restaurant was Jan Smink de winnaar, hij is sous-chef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Bij de grootkeukens won Maurits van Vroenhoven en de winnaar bij de kookstudio's was het team van "koken aan de markt".

Lucas Rive

De vermaarde 2-sterren chef Lucas Rive, die al meer dan 20 jaar op dat niveau bij de Bokkedoorns de scepter zwaait, verzorgde samen met de Sterklas van de Hotelschool de lunch voor de pers, de jury en andere genodigden. De leerlingen van de Gastronoom-Sommelier klas stuurden 1e jaars kelners aan die de lunch serveerden en de wijnen schonken.Riesling & Co

EvenementenPosted by Remy Tolk Wed, September 21, 2011 10:39:53


Masterclass


Maandag 19 september heeft de Gastronoom-Sommelier klas tijdens Riesling & Co de Masterclass van Lars Daniels MV bijgewoond. Samen met de Sterklas zaten zij in één van de zaaltjes van de ArenA en kregen 9 verschillende Rieslings uit Duitsland te proeven.

Terroir

Het thema was terroir en dus waren het geen typische Rieslings zoals we ze kennen, maar juist Rieslings waar bodem en microklimaat erg in naar voren kwamen. Zo kregen we bijvoorbeeld 3 Rieslings van 1 huis met drie verschillende bodems. Ook de verschillende leisteenbodems kwamen langs.MV

Lars Daniels is één van de drie Magister Vini van Nederland, dit is de hoogst haalbare wijngraad. Hoewel soms op het randje van iets te technisch was het een geweldige middag met veel achtergrondinformatie en zeer interessante wetenswaardigheden en tips. Zoals altijd waren de Masterclass en de beurs weer perfect georganiseerd door Alain en Gisela Jacobs.Riesling & Co

Daarna zijn we de beurs opgegaan en hebben bij de vele verschillende Duitse wijnmakers nog zeer interessante wijnen geproefd, zoals een Eiswein van Cabernet Cubin (kruising tussen Cabernet Sauvignon en Lemberger). Bij het Vlaamsch Broodhuijs en Bourgondisch Lifestyle werd uiteraard ook een tussenstop gemaakt. Een zeer inspirerende dag voor de studenten maar zeker ook voor mij!