Gastronoom-Sommelier

Gastronoom-Sommelier

Wie zijn wij?

Dit is het blog van de nieuwe niveau 4 opleiding Gastronoom-Sommelier (Restaurateur) van de Hotelschool Amsterdam (Rocva). U kunt hier volgen wat zij allemaal meemaken tijdens excursies, workshops en de theorielessen.

Zij worden getraind in o.a. wijn-spijs, leidinggeven, tafelbereidingen en andere vaktechnische vaardigheden.

Uiteraard is diepgaande wijnkennis (in alle facetten) ook onderdeel van het lesprogramma.

Wijnimport Bart

ExcursiesPosted by Remy Tolk Wed, December 14, 2011 10:56:06
Wijnimport Bart


Maandag 12 december was de Gastronoom-Sommelier klas op bezoek bij wijnimport Bart. Aangekomen bij het Food Centre Amsterdam werden we hartelijk verwelkomd door Rutger Slooff. Ik zag met een schuin oog dat de proeverij al klaar stond.......

Rondleiding

Maar uiteraard kregen we van Rutger eerst een rondleiding door het pand. De wijnen liggen op land ingedeeld en in het gebouw is het natuurlijk redelijk koel, jassen aanhouden dus. Buiten info over de wijnlanden en enkele wijntypen specifiek kregen we ook veel te horen over de geschiedenis van het bedrijf, de filosofie en de wijnboeren. 95% van alle wijnboeren zijn kleine familiebedrijven, net als Bart uiteraard een familiebedrijf is. De contacten zijn daarom zeer goed en Rutger heeft zelfs al eens bij een aantal boeren vakantie gevierd met zijn gezin!

Proeven

Maar nu de wijnen, want daar kwamen we ook voor. Er stonden een aantal mooie wijnen klaar en de leerlingen mochten tijdens de rondleiding ook nog wat wijnen uitkiezen om te proeven. Daar zat een heel bijzondere bij.....


We begonnen de proeverij met 2 verschillende Sauvignon Blancs, een IGP uit de Lanquedoc van Domaine Sarret (2010) en de ander uit Chili, uit Central Valley, 2010 van Las Brisas. Het was zeer leerzaam om de verschillen in stijl te ontdekken en daarover te discussiëren.Vervolgens kwamen er 2 Chardonnays, wederom een IGP uit de Lanquedoc maar nu van Les Grès, 2010 en een ook weer een Chileense Chardonnay maar nu uit Leyda Valley, de Leyda Classic uit 2011.

Wat zeer duidelijk naar boven kwam was het verschil in stijl tussen Oude en Nieuwe wereld, ondanks alle moderniseringen in de Lanquedoc van de laatste jaren.

Paradepaardje

Toen kregen we een Sancerre te proeven uit 2010, van Jean-Paul Balland. De Grande Cuvée met houtrijping! Deze Grande Cuvée wordt geproduceerd van meer dan 45 jaar oude wijnstokken waarvan de druiven met de hand zijn geplukt op het moment van optimale rijpheid. Vergist op 15-18 graden in demi-muids, eiken vaten van 600 liter. Aansluitend rijpte tweederde van de wijn gedurende 12 maanden in deze vaten, die elk jaar voor een derde worden vernieuwd.Deze Sauvignon Blanc kon deze houtrijping geweldig hebben, wat een prachtwijn zeg! Hulde voor de speurneuzen van Bart!Rood

Ook de rode wijn was erg bijzonder, een kersen knaller van groot formaat. We kregen de Barbera de Monferrato" Montej" geschonken van Villa Sparina, uit Monterotondo, Piëmonte. De wijn heeft 6 maanden Frans eiken gehad maar blijft fruitig en sappig, is zuiver en in balans. Heerlijke frisse zuren, een doordrinkwijn.

Rutger


De dames waren na afloop vol lof over Rutger. Over zijn passie voor wijn, zijn goede uitleg en zijn informele maar zeer professionele voorkomen. Ik wil hem dan ook hartelijk danken voor zijn tijd (hij moest nog naar de bijeenkomst van de Société des Maîtres d'Hôtel in het Americain) en graag tot ziens.

Remy TolkAdresgegevens Wijnimport Bart:

Kantoor / verkoop / proeflokaal "Food Center Amsterdam"

Jan van Galenstraat 4

1051 KM Amsterdam

of

Kantoor / wijnkelder / verkoop / proeflokaal "Fort Benoorden Purmerend"

Kwadijkerweg 8

1461 DW Zuidoostbeemster


www. wijnimportbart.nl