Gastronoom-Sommelier

Gastronoom-Sommelier

Wie zijn wij?

Dit is het blog van de nieuwe niveau 4 opleiding Gastronoom-Sommelier (Restaurateur) van de Hotelschool Amsterdam (Rocva). U kunt hier volgen wat zij allemaal meemaken tijdens excursies, workshops en de theorielessen.

Zij worden getraind in o.a. wijn-spijs, leidinggeven, tafelbereidingen en andere vaktechnische vaardigheden.

Uiteraard is diepgaande wijnkennis (in alle facetten) ook onderdeel van het lesprogramma.

De 1e les

NieuwsPosted by Remy Tolk Mon, September 12, 2011 21:14:29


Het is zover


De eerste les is geweest! De studenten hebben het lesmateriaal in ontvangst genomen en hun rooster is bekend. Wanneer krijgen ze Engels, Nederlands, Marketing etc. We hebben rustig alles doorgenomen en zijn aan de eerste les begonnen: De geschiedenis van het tafelen. Later op de middag de eerste wijnles over de wijnstok.

Riesling

We gaan volgende week naar Riesling en Co in de Arena en hebben ons daar goed op voorbereid. Drie verschillende Rieslings passeerden de revue, waaronder ook een Grand Cru, en we hebben alle kenmerken en eigenschappen van het ras besproken. Honing, hoge zuren, mineraliteit, Firne, laatrijp, het edelste ras van Duitsland.

Opdracht

Eén van de vaste opdrachten is de "wijn van de week" en uiteraard was dit een Riesling. Elke week moet een andere student een wijn van het werk meenemen en deze bespreken. Het druivenras, de streek, het klimaat, de bodem, de opbrengst, de vinificatie, de lagering en zelfs de wijnboer als daar iets leuks over te vertellen is.

Amuse

Ook wordt er elke week iets geproefd uit de keuken van Meesterkok Theo van Rensch en coördinator Willem Himmelreich. Zijn Sterklas had een amuse voorbereid voor de Nationale Amuse Wedstrijden in Noordwijk over enkele weken. De Sterkoks, maar ook de gastvrouwen, mochten stemmen op de beste. Deze wordt op de wedstrijddag begeleid door een wijn die één van de Gastronoom-Sommeliers dan gaat presenteren.

Druk

Het leerzame maar volle programma gaat na de Arena gewoon weer door; de voorbereidingen voor de Zilveren Champignon zijn al begonnen. Tijdens deze wedstrijd komt Lucas Rive met de Sterklas koken en gaan de Gastronoom-Sommeliers met assistentie van een 1e jaars bedieningsklas de lunch en de wijnen serveren. Leuk!
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by R.Tolk Sun, September 18, 2011 08:41:32

Beste Cynthia, misschien volgend jaar september dan?

Met vriendelijke groet, R.Tolk

Posted by Cynthia Koebrugge Sat, September 17, 2011 11:08:38

Hey Remy, Ik had graag ook mee gedaan aan de opleiding. Maar omdat ik net een huis heb gekocht werd dat allemaal een beetje veel. Het lijkt me wel super interresant allemaal. Heel veel succes. Groetjes Cynthia Koebrugge

Posted by CrazyWaiter Fri, September 16, 2011 21:20:57

Ik associeer Riesling-wijn vooral met appelsap. Nog nooit honing geproefd in Riesling