Gastronoom-Sommelier

Gastronoom-Sommelier

Wie zijn wij?

Dit is het blog van de nieuwe niveau 4 opleiding Gastronoom-Sommelier (Restaurateur) van de Hotelschool Amsterdam (Rocva). U kunt hier volgen wat zij allemaal meemaken tijdens excursies, workshops en de theorielessen.

Zij worden getraind in o.a. wijn-spijs, leidinggeven, tafelbereidingen en andere vaktechnische vaardigheden.

Uiteraard is diepgaande wijnkennis (in alle facetten) ook onderdeel van het lesprogramma.

Riedel

WorkshopsPosted by Remy Tolk Mon, May 07, 2012 21:25:50

Gastles Riedel

Maandag 7 mei kwam Lambert Manden (Vinoloog van de Wijnacademie) van Résidence wijnen bij ons op school uitleg geven over Riedel glaswerk. Hij had uiteraard diverse glazen bij zich. Glazen van de Vinum serie. Achtereenvolgens het Sauvignon glas, het Montrachet glas, het (rode) Bourgogne glas en het Bordeaux glas. Alle met hun specifieke eigenschappen en vorm. Als jokerglas werd een van onze glazen ingezet, slechts om aan te tonen hoe slecht dat eigenlijk is….. En terecht!

Wat is er nu zo bijzonder aan Riedel? Ten eerste zit er 24% lood in, dit maakt de glazen flexibel en daardoor kun je het in allerlei vormen blazen of trekken. Ook maakt het de glazen sterk en kun je ze dus zo dun mogelijk maken, dit drinkt prettig. “Glas zit tussen de wijn en ons in” en moet dus niet te dik zijn. Ook worden de Riedel glazen als ze klaar zijn met een laser afgesneden aan de bovenkant zodat de kelk nooit in een dikke rand eindigt. Kijk maar eens naar uw glas! Er zit bovenaan een dikke rand die de wijn als over een drempel in de mond laat binnenkomen en dus zuurstof meeneemt en niet op de plek landt waar hij zou moeten landen.

Pardon? Juist! Want dat is dus de filosofie van het bedrijf. Bij elk van de 13 glazen uit deze instapserie is nagedacht wat het effect op de tong is en hoe de wijn dus de mond moet binnenkomen. Wel een instapserie van 20 euro per glas overigens. Maar dit is het waard. Dat werd vandaag wel bewezen. Niet alleen gaf de wijn veel meer geur en smaak in het Riedel glas ten opzichte van het gewone glas, ook was er een groot verschil in sensatie met de glazen onderling. En puur omdat de Chardonnay niet bedoeld was voor het Sauvignon glas en de Pinot Noir niet voor het Bordeaux glas. Werkelijk verbluffende resultaten, met name voor de zuren en de tannines. Niet uit te leggen eigenlijk. Zelf ervaren dus!

Uiteraard hebben onze leerlingen een setje gekocht, tegen een zeer scherpe prijs (Lambert bedankt!) om thuis verder te genieten van hun wijnen. Die smaken ineens zoals ze bedoeld zijn, wat een gemis al die jaren. Ik wil Lambert dan ook hartelijk danken voor deze middag die zelfs voor mij een echte eye-opener was. Ik ben dan ook helemaal om. Niet alleen de juiste temperatuur en beluchting maakt een groot verschil maar ook het juiste glastype. En dan niet zomaar een Riedel, nee, de juiste Riedel want anders werkt het ook weer niet. Nogmaals dank voor deze nieuwe extra dimensie Lambert. Top!

Remy Tolk.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.