Gastronoom-Sommelier

Gastronoom-Sommelier

Wie zijn wij?

Dit is het blog van de nieuwe niveau 4 opleiding Gastronoom-Sommelier (Restaurateur) van de Hotelschool Amsterdam (Rocva). U kunt hier volgen wat zij allemaal meemaken tijdens excursies, workshops en de theorielessen.

Zij worden getraind in o.a. wijn-spijs, leidinggeven, tafelbereidingen en andere vaktechnische vaardigheden.

Uiteraard is diepgaande wijnkennis (in alle facetten) ook onderdeel van het lesprogramma.

Robèrt Verweij

GastlessenPosted by Remy Tolk Tue, March 27, 2012 22:37:11

Gastles Robèrt Verweij

Maandag 19 maart heeft tv-kok en vinoloog Robèrt Verweij een gastles gegeven op de Hotelschool Amsterdam. Deze gastles ging over bieren en de gastronomische inzetbaarheid van bier in de top Horeca. Tevens werd het in de praktijk gebracht door diverse bieren met verschillende kazen te proeven.

Robèrt heeft een enorme hoeveelheid parate kennis in huis, mede door zijn ongelofelijke lijst met diploma’s en cursussen die hij allemaal heeft gehaald. Ik noem een kleine selectie:

Horecavak school
Vinoloog van de Wijnacademie
SVH ijsbereider
SVH bierbrevet
SVH gedistilleerdbrevet
SVH gastronoom (Peter Klosse)
Barista level 1
Watersommelier
Kaascursus Betty Koster (l’Amuse)
Official Certified Sherry Educator
TV kok RTL4
Diverse kookboeken

Deze lijst gaat nog even door, hij noemt zichzelf dan ook een diploma fetisjist. De kandidaten waren uiteraard de deelnemers van de Gastronoom-Sommelier klas en een aantal niveau 3 koks, allen werkzaam in het hoogste segment van de Horeca.

Robèrt had verschillende bieren meegenomen. Hij begon met een zeer kundige, uitgebreide uitleg over het proces van het bierbrouwen, ondersteund door een powerpoint presentatie met veel foto’s. Alle facetten kwamen aan bod en deze voorkennis was erg handig bij het proeven wat we later gingen doen.

Ook was er gezorgd voor 4 verschillende kazen, te weten een geitenkaas uit de Loire met een askorst, een Reypenaar VSOP, een Herve en een Stilton.

De kazen werden met meerdere bieren geproefd en tussendoor was er steeds gelegenheid tot discussie. Dit was een zeer leerzaam onderdeel van de dag.

De middag werd afgesloten met een “inspiratie jam-sessie”. Wat motiveert jou, bedenk je zelf gerechten, hoe kom je aan je inspiratie en zijn daar trucs, tips of lijstjes voor?

Ik wil Robèrt heel hartelijk bedanken omdat hij ondanks zijn drukke schema toch tijd heeft gevonden om geheel kosteloos deze bier-spijs middag voor onze leerlingen te organiseren. Top!

Remy Tolk.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.