Martin de Baat

Martin de Baat

De gele roomdroom

Columns van MartinGeplaatst door Redactie di, januari 03, 2017 09:31:36

Heeft u vaak een gele roomdroom? Loopt het water u uit de mond bij de gedachte aan echte gele room?

Neem dan de eerste de beste vlucht naar Portugal of Madeira. Zelfs in een toprestaurant ontkom je er hier niet aan. Wat dacht u van een amuse bestaande uit een soesje gevuld met gele room met frambozencoulis van verse frambozen? Wij zouden dat domweg een dessert-amuse noemen, maar hier begin je er gewoon mee.

Nu is heel Portugal en omstreken verslaafd aan gele room. En ik moet zeggen voor de pastel de nata kunnen ze mij ook wakker maken ook al ben ik geen echte fan van gele room. In elk plaatsje, in elke uithoek, in elk horeca-achtig bedrijfje vindt je dit.

Net als de bolo de arroz con farinha de arroz. Klinkt toch net wat beter dan onze hoge of lage vulkoek. De bolo de arroz is een hoog mals cakeje gemaakt van o.a. rijstemeel met een krokant suikerlaagje bovenop.

De pastel de nata is een flinterdun krokant bladerdeegbakje gevuld met. … u raad het al, echte gele room. Tezamen gebakken met een dun huidje poedersuiker. Heerlijk. Zo kan eenvoud toch uitmuntend zijn en smaakt het onder een TL balk net zo lekker als in een Palace hotel. Dit om de doodeenvoudige reden dat het de perfecte eenvoud is.

Maar we zijn er nog niet!

Loop maar eens de eerste de beste Pasteleria binnen en je ziet roomhoorns, roombroodjes, caramelpuddingen in allerlei varianten en natuurlijk de pastel de nata. Ze hebben hier echt wat met gele room. Gelukkig hebben dr. Oetker en consorten hier nog geen voet aan de grond gekregen met hun gele roommixen. Want stel dat ze hier de dienst gaan uitmaken? Dan komt er een bruut einde aan je gele roomdroom. Noodgedwongen kun je dan net zo goed in eigen land blijven. Weer terug naar de tompouce gevuld met mix van elke willekeurige bakker X, dat wordt toch ook helemaal niks.

Martin de Baat  • Reacties(0)//www.gastheerschap.com/#post1489