Kloosterbier uit de Bijlmer
Columns van MartinGeplaatst door Redactie do, maart 02, 2017 09:23:06Wie had dat gedacht?
Lang niet alle Bijlmerflats zijn gesloopt. O.a. de flat
Kleiburg heeft het overleefd. Dit flatgebouw werd een aantal jaren geleden van
de slopershamer gered en tot klusflat gebombardeerd. Eigenlijk kon je hier een starterwoning, als casco, voor een
aantrekkelijke prijs kopen en naar eigen smaak verbouwen en inrichten. Er is toen een groep van 8 jonge mensen neergestreken die
het plan hadden om hier een stadsklooster te stichten. Een aantal woningen, 7
stuks, zijn gedeeltelijk doorgebroken zodat er gemeenschappelijke ruimten
ontstonden. Zo kwam er een gemeenschappelijke eetruimte en een
gemeenschappelijke gebedsruimte. Verder is er nog een kleine opvang voor
alleenstaande moeders.
De mede oprichter van het Kleiburgklooster was eigenlijk een protestantse dominee, wel een beetje vreemd dat hij een klooster wilde stichten, want dat is toch typisch katholiek. En natuurlijk heeft dit klooster ook een echte abt. In de eerste plaats was en is het de bedoeling dat het klooster en sociale functie vervult in de buurt. Om in het onderhoud van de kloostergemeenschap te voorzien werd het idee geboren om een kloosterbrouwerij te beginnen. Veelvuldig kregen ze namelijk de vraag of ze ook bier gingen brouwen. Aanvankelijk zagen ze daar niets in maar uiteindelijk wilden ze het toch proberen. En…met succes!. Thomas Hermsen,van origine een enthousiaste thuisbrouwer, zelf afkomstig uit de Bijlmer is de brouwmeester van het klooster.
In het verlengde van het klooster ligt nu Brouwerij
Kleiburg. De brouwerij is, in tegenstelling tot het klooster, niet opgezet
vanuit een sociaal oogpunt. “Wij willen een lekker biertje maken en een mooi
bedrijf vormen,” aldus dominee Martijn Horsman. Ondanks deze echte
ondernemersgeest is het sociale aspect niet helemaal links blijven liggen. “Als
je een brouwerij start vanuit een klooster, dan moet je de waarden die daarbij
horen meenemen.” Aanvankelijk werd hun bier aan de hand van hun receptuur in
Schiedam gebrouwen maar binnenkort gaat hun eigen brouwerij open en wel achter
Ikea in Amsterdam zuidoost. Er is een nauwe samenwerking met eetcafé dwaze
zaken die de exploitatie van het horecabedrijf dat met de brouwerij verbonden
is gaat leiden. De bedoeling is dat hun kloosterbier in heel Amsterdam zuidoost
wordt geschonken. Ik moet zeggen ze zijn al een aardig eind op weg.
De financiering is verkregen door crowdfunding. Voor het ondernemersplan is gebruik gemaakt van de hulp van social start. De crowdfunding heeft maar liefst 217000 € opgeleverd. Voorlopig genoeg om de brouwerij te bouwen en in te richten met de benodigde apparatuur. Zo ziet het er uit, het is nog niet af. Er komt ook nog een groot terras bij. De vrijdagmiddagborrel loopt echter al als een trein, want het barst hier letterlijk van de kantoren in de buurt.. Weer zo’n geweldig initiatief van jonge mensen dat ook nog eens zeer succesvol lijkt te worden.
Sorry, het belangrijkste bijna vergeten, een overzichtje van
hun op de traditionele Belgische kloosters geïnspireerde bieren.
Dubbel blond 7,2 % alc.
Deze Dubbelblond verbindt de culturen van de Amsterdamse Bijlmer met de oude brouwtradities van abdijen: mouten uit Europa, rijst uit Azië, hoppen uit de hele wereld en… Nederlands kraanwater.
Triple IPA 9,5 5 alc.
Deze Triple IPA verzoent de oude brouwtradities van abdijen met een wereldwijde ontwikkeling: zowel de kracht en kruidigheid van een Belgische tripel, als het brede hopprofiel van een Amerikaanse IPA
Quadruppel poorter 10,7 % alc.
Al in de Middeleeuwen werden er in de Lage Landen ‘poorters’ gebrouwen (vergelijkbaar met Engelse ‘porters’). Op die traditie brouwen wij eigenzinnig voort. De donkere mouten, zwarte kardemon en zoethout geven een complexe geur en zoetigheid.
Siciliaans Wit 5,5 % alc.
In de Siciliaanse keuken zijn citrusvruchten overal. De zure, zoete en bittere varianten zorgen voor een palet aan delicate smaken. De combinatie van sinaasappelschillen in een Belgisch witbier dat op traditioneel Duitse manier is bereid.
Porter saison 6,5 % alc.
In dit bier worden twee traditionele stijlen aan bier met elkaar verbonden: de mooie volle Engelse Porter (gemaakt met melasse en haver) en de fris-fruitige Noord-Franse Saison. De Porter levert de kleur, en het zachte, …
Eiken weize 5,7 % alc.
Deze Eiken Weizen is onze variant op een traditioneel Duits tarwebier. Wellicht valt je de ‘houtsmaak’ op en de zweem van rood in de kleur. Dit komt door de rijping op in port gedrenkt eikenhout. …
Als u toch bij Ikea bent loop dan hier eens binnen of neem plaats op het terras.. Voor een hapje en drankje maar vooral om het Kleiburg kloosterbier eens te proberen. Proost!
Martin de Baat
- Reacties(0)//www.gastheerschap.com/#post1495