Martin de Baat

Martin de Baat

Belgie deel 4

Columns van MartinGeplaatst door Redactie za, mei 27, 2017 09:17:53

“Dessertbord”

Om 11.30 uur ’s ochtends aan de champagne zitten of, als je het minder breed hebt, aan de cava is eigenlijk doodnormaal in België. Sommige hotels zetten de cava of champagne al standaard koud bij het ontbijt. Je begint de nieuwe dag dan in ieder geval op een zeer feestelijke manier. Bij mijn favoriete patisserie in België ligt waarschijnlijk een grotere voorraad champagne dan in menig sterrenrestaurant in Nederland. Hier bevindt zich op de bovenverdieping een zogenaamde degustatie ruimte.

Wij zouden dat wellicht een tearoom of een restaurantafdeling noemen waar men kan ontbijten, lunchen en genieten van koffie of thee met de huisgemaakte patisserie. In ons geval maakten we gebruik van de patisserie en wel in de ochtend en dat is hier toch minder gebruikelijk dan bij ons. We blijven nu eenmaal Hollanders! Bijna iedereen die hier aanwezig is zit aan een laat ontbijt, al dan niet begeleid door een mooi glas Veuve Clicquot champagne en… het zijn bijna uitsluitend dames. Met moeite kon ik één persoon van het andere geslacht ontdekken. Ja, ja, laat die mannen maar lekker werken denken die Vlaamse madammekes zeker en vast, zij zorgen ondertussen heel goed voor zichzelf.

Beneden in de winkel zoek je uit de prachtige vitrines je gebakje en vervolgens ga je naar boven. Je komt dan echt in een wondere wereld terecht, de zogenaamde Degustatiesalon. Deze is te luxe ingericht om de naam “Verbruikerszaal” te dragen zoals dat hier ook wel eens wordt genoemd. De gastvrouw die bij je aan tafel komt vraagt vriendelijk en beleefd wat je wilt drinken en in ons geval bestelden we koffie. Zij was al op de hoogte dat wij beneden ons gebak hadden uitgezocht. Bij de koffie die wordt geserveerd komen standaard drie componentjes. Een zelfgemaakte bonbon, een mooie macaron en een madeleine in de vorm van een Antwerps handje. Dat is dus om te beginnen al een feestje op zich, samen met de heerlijke koffie.

Ondertussen vraag je je wel een beetje af wat er met je uitgezochte gebakje is gebeurd, tenminste, als je voor eerste keer hier komt. Wij weten inmiddels dat daar druk aan wordt gewerkt. Hier krijg je niet zoals bij ons een bordje met daarop je gebakje geserveerd. Nee, hier verschijnt er een patissier/kok in smetteloos wit aan je tafeltje met prachtig opgemaakte borden. En wat blijkt dan?

Het bestelde gebak heeft een ware metamorfose ondergaan en is volledig geëvalueerd naar een compleet dessert. Behalve je gebakje ligt er op het bord een mooie banketbakkersroom waarin echte vanille, daarop met zorg gedresseerd, vers fruit zoals aardbeien, rode bessen en bramen, voorzien van wat schuimkoekjes en crumble om het geheel compleet te maken. Wat een verrassing! Een lust voor het oog en de smaakpapillen, maar hoe is dit mogelijk?

Men verkoopt hier geen gebakjes in de degustatieruimte maar “dessertborden” en als je dan toch een gebakje wilt dan maken ze er een dessertbord van. Standaard wordt dit hier dus zo gedaan en dan ook nog voor de prijs van €6,45. p.p. De koffie kost €3,15 inclusief de drie begeleidende componentjes en als je dan aan het eind van het verblijf om de rekening vraagt wordt daar nogmaals een huisgemaakt bonbon bij geserveerd. Oh ja, nu wil je natuurlijk weten waar het is of kom je nooit in België? Het is niet zo ver over de grens in Kapellen en de patisserie heet Manus. Kijk eerst eens op de website want er zijn ook wel eens sluitingsdagen. In Brasschaat, dat is vlakbij, is ook een filiaal maar daar is uitsluitend een winkel. Neem bij het verlaten van de zaak zo’n prachtig full colour luxe huisblad mee, gedrukt op schitterend papier zodat je thuis nog eens kunt nazwijmelen van al dat lekkers wat hier verkocht wordt.


Martin de Baat  • Reacties(0)//www.gastheerschap.com/#post1500