Martin de Baat

Martin de Baat

Hoofdrol voor de bijlage

Columns van MartinGeplaatst door Redactie vr, maart 02, 2018 10:53:23

Onlangs in een restaurant met Michelinster gegeten. Uitstekende ervaring! En toch…. ergens wringt de schoen. Waarom dan, zul je vragen. De volgende dag keek ik nog eens op de à la carte kaart van deze zaak en toen bleek dat we eigenlijk een 5-gangen bijlagemenu hadden gegeten. Alle componenten passeren ook de revue in het “normale” vis- en vleesmenu.

Geen enkel probleem. Maar zouden de heren en dames koks niet eens een keer kunnen nadenken over vis- of vleesvervanging? De supermarkten liggen vol met alternatieven voor vlees en vis, waarom dan niet in de betere restaurantkeuken? Er zijn toch genoeg mogelijkheden met bijvoorbeeld tofou, tempeh, peulvruchten, noten paddenstoelen en seitan?

Ook zijn er situaties denkbaar waar je juist niet alleen bijlagen kunt bestellen, anders wordt er niks verdiend. Die doen dan iets verkeerd? Misschien, want de sterrenzaken verkopen de bijlagen voor dezelfde prijs als het vis of vleesgerecht. Bijlagen. (niet als gerecht te bestellen) Supplement homestyle friet 4,00. Supplement salade 5,50. Supplement warme groenten 6,50. Supplement brood 2,00.

Ook het aspect van verzadiging speelt een rol. Een “normaal” gangen menu bevat in praktisch elke gang toch wel een vis of vlees component. Na 5 gangen vegetarisch lust ik nog wel wat en ik besluit in te gaan op de suggestie van de gastheer er een kaasplateau met bijpassende wijn tussen te plakken. Dat kaasplateau was van een gulle omvang, heerlijke kazen, ik genoot. Maar zo jaag je de vegetariër op extra kosten om toch aan zijn eiwitbehoefte / verzadiging te kunnen voldoen. Je kunt natuurlijk ook nog een paar broodmandjes leeg eten, maar dat is ook armoede. Je zou je bijna gediscrimineerd gaan voelen. Extra betalen voor hetzelfde qua voedingswaarde wat een niet-vegetariër krijgt voorgeschoteld is toch een beetje raar? Misschien gaat er nog wat veranderen op dit gebied. De “gewone”zaken zoals van de Valk e.d haken hier beter op in.

Het omgekeerde gebeurt daar soms ook. Je bestelt een vegetarische hamburger en je krijgt beperkt garnituur alsof je minder eetlust hebt dan iemand die geen vegetariër is. Met kleine lettertjes staat onderop de kaart dat je de bijlagen ook kunt bijbestellen. Dat hebben we toen maar gedaan. En dat was me toch riant! Gebakken aardappeltjes, friet, sla en appelmoes en nog een warme groente. Eigenlijk weer veel te veel. Bij navraag bleek dat de meeste mensen die de “normale” hamburger bestellen meestal voldoende hebben aan het gerecht op zich, maar voor de vegetariër was het toch weer wat beperkt qua garnituur.

De reden dat het er niet standaard bij komt, maar op verzoek, is “dat het voor veel mensen anders te veel wordt en het is zonde om het allemaal weg te gooien”, zegt het serveermeisje. Maar dat weet je allemaal niet vooruit tenzij je hier regelmatig eet. Enorme verschillen in portionering met sterrenzaken. Maar ook hier verschil in hoeveelheden qua bijlagen bij het hoofdbestanddeel. In allebei de type zaken zijn het uitersten dus zou het fijn zijn als er meer naar een balans wordt gezocht qua samenstelling van de gerechten. (Eiwitvervanging en verzadigingswaarde). In de topzaken en qua portionering van de bijlagen in de “gewone” zaken. Ook voor vegetariërs of moet ik zeggen juist voor!

Martin de Baat  • Reacties(0)//www.gastheerschap.com/#post1511