Martin de Baat

Martin de Baat

Baiser

Columns van MartinGeplaatst door Redactie vr, maart 01, 2019 10:35:39

In Duitsland wordt de naam “Baiser”, is hier namelijk in het noorden des lands uitgevonden, heel veel gebruikt voor schuimproducten in allerlei variëteiten. De naam Baiser, klinkt toch al een stuk beter dan gewoon “schuim” of niet soms?

Baiser betekent eigenlijk “kus”, een zoete verleiding die onder jongeren, vooral de dames, steeds populairder wordt. De makaron is voor de wat meer op luxe gestelde, trendgevoelige types die ook bereid zijn 1,50 tot 2 euro per stuk voor een dergelijk luxe koekje neer te tellen. De Baiser, in welke hoedanigheid dan ook, is vaak, in de vorm van een Pavlona, favoriet bij verjaardagsfeestjes e.d. Het is meer een allemansvriend geworden.

In een tijd waarin gezegd wordt dat we moeten letten op minder inname van suiker en vet is de opmars van deze “zoet meuk”wel opvallend. Voorstanders zeggen natuurlijk gelijk dat je dit niet daags moet consumeren. Maar hoe groter je familie door veel broertjes, zusjes, ooms en tantes of hoe groter je vriendenkring door bijvoorbeeld je sociaal netwerk dankzij Facebook, Snapchat, Insta en Whatsapp, hoe moeilijker het wordt deze zoete verleidingen te ontwijken. Niet dat ze deze spullen met Bol.com of iets dergelijks bij je thuis laten bezorgen. Het kan wel natuurlijk! Maar vooral door bij al die vrijdagmiddag borrels, weekendfeestjes en verjaardagen fysiek aanwezig te zijn, dat doet je eigenlijk de das om.

In mijn eigen familie is de Pavlova ook favoriet. Ik ben nooit echt enthousiast om dit te maken tenzij ik het zelf niet hoef te eten. Vind het echt veel te zoet, maar ik ben ook geen vrouw! Waar komt dat verlangen, vooral onder meiden, naar dat zoete schuim eigenlijk vandaan? Geen idee of toch? Zelfs Marie Antoinette was al verzot op schuimgebak.

Veel meiden dromen van schuim, soms roze gekleurd, met vruchten en slagroom zeg maar de Pavlova in complete uitmonstering. Je kunt niet ontkennen dat er toch iets sensueels zit in deze zoete verleiding. Ook de naam Baiser heeft meerdere betekenissen, het betekent ook om het maar eens netjes te zeggen “vrijen”. Is dat misschien ook nog van invloed? Het is bekend dat vrouwen niet alleen dol zijn op schuimgebak maar ook graag een schuimbad nemen. Zoete verleidingen en relaxend schuim zullen toch veel jonge vrouwen aanspreken. Typische vrouwendingen, laten we het daar maar op houden.

Hoe het ook zij, ik sluit niet uit dat er straks een nieuwe onstuimige en schuimige periode op onze voordeur staat te bonken die het succes van de makaron zal overtreffen. Al dat erotisch schuimgeweld, heeft voor het manvolk tot gevolg dat, als ze nog indruk willen maken op het andere geslacht, ze zich tevreden moeten stellen met de niet onverdienstelijke rol van “schuimmarcheerder”, met af en toe een bakkie cappuccino of een glas blond schuimend bier in de hand om niet helemaal uit de “schuimtoon” te vallen.

Martin de Baat

  • Reacties(1)//www.gastheerschap.com/#post1524