Martin de Baat

Martin de Baat

Caribische sfeer aan het Veluwemeer

Columns van MartinGeplaatst door Redactie do, mei 23, 2019 10:22:25

Tafels die in een ver verleden als kabelhaspels gefungeerd hebben en nu aan een second life zijn begonnen. Haveloze rieten stoelen, omgekeerde bloempotten als asbak. Steigerhouten banken met smoezelige kussentjes. Golfplaten dak waar je doorheen kunt kijken naar de strakblauwe lucht maar als er een fikse bui komt je even je paraplu moet opzetten of je stoeltje verplaatsen. Omgevallen roestige oude fietsen naast het fietsenrek.

Het concept zal wel perfect kloppen, het is allemaal lekker rommelig en ongecompliceerd. Ik kan me niet voorstellen dat het hier met de bedrijfshygiëne wel snor zit. Zo'n armoedige zooi, wat overigens zeer trendy is, geeft je toch een flinke dosis wantrouwen wat betreft de properheid.

De tafel, pardon kabelhaspel, waaraan wij plaatsnamen was vies. Er lag wat bruine smurrie op. Op uitdrukkelijk verzoek van mijn vrouw werd de smurrie verwijderd met behulp van een onfrisse lap die de ober in een soort houder bij zich droeg. Bier krijg je netjes in een fluitje of vaasje, maar wijn wordt in een soort glazen dessertkommetje geserveerd. In een echte strandtent kan ik me er nog iets bij voorstellen want als daar een flinke zuidwester opsteekt vliegt je glas op voet zo om. Deze strandtent ligt echter aan het Veluwemeer bij een kunstmatig opgespoten strandje.

Maar ja, het gaat om de formule en die is helemaal dichtgetimmerd. Het uitzicht is prachtig en bij mooi weer is dit een fantastische plek om te vertoeven. Internationaal fingerfood zoals nachos met guacomole, Naan brood met gemarineerde kippendij, groentemasala, Indiase curry en samosa’s. Exotische cocktails, Ginger beer, bionades en bieren die jongeren aanspreken zoals de kornuit van Grolsch. Alles van onberispelijke kwaliteit. Muzikale klanken zoals salsa en merengue nodigen je uit om in beweging te komen. Alles is mogelijk! Overdag of ’s avonds uit je dak gaan door te dansen op het strand met je blote voeten in het zand. Bij goed weer, echt een geweldige tent voor jongeren .

Opeens realiseer ik mij dat ik eigenlijk niet tot de doelgroep behoor. Behoor tot de oude hap waar alles vooral strak en spic en span moet zijn. Dat vindt het overgrote deel van de huidige generatie hopeloos ouderwets. Flinke laag stof op de kasten en de vloer, onfrisse pannen en je auto die van binnen meer lijkt op het interieur van een vuilniswagen dan op het interieur van een personenauto is helemaal te gek. Liefst horecagelegenheden in bouwsels van aangespoeld wrak hout, overblijfsels van in een ver verleden gezonken visserboten, maar dat is een zeldzaamheid tegenwoordig. Dus zoeken we het hogerop, moeten de gasten zich maar tevreden stellen in een omgeving vol ruwe planken van steigerhout.

Best mooi voor de ondernemer deze trend. Zo kun je met minimale investeringen en zonder poetsvrouwen in dienst een leuke omzet draaien en ook nog eens een vette winst behalen.

Everybody happy! Behalve de poetsvrouwen dan.

Martin de Baat  • Reacties(2)//www.gastheerschap.com/#post1527