Martin de Baat

Martin de Baat

De loftrompet

Columns van MartinGeplaatst door Redactie wo, juni 19, 2019 10:30:21

Die heb ik van zolder gehaald met een dikke laag stof erop. Afgestoft ligt hij blinkend naast me en het liefst zou ik een serenade brengen aan de gastvrouw/eigenaresse van een restaurant waar ik ondertussen al 3 keer heb gegeten. Maar daarover later.

Misschien hebt u wel eens gehoord van de Shell Aktie “Tanken en dineren”.

Sommige horecaondernemers zullen misschien zeggen “krijg de kolere”, want Shell betaalt namelijk geen stuiver mee aan deze aktie. Erger nog, de ondernemer moet 2 euro per couvert afdragen aan IENS, hoor ik uit betrouwbare bron.

Bij deze aktie krijgt de 2e persoon het hoofdgerecht gratis. Omdat ik me suf rij naar Zwolle, iedere keer met mijn oude benzineslurpende 6 cilinder, heb ik al heel wat tank en dinerbonnen verzameld. Wat me opvalt is, dat je er om moet vragen als je afrekent bij de pompbediende. Ze vragen je wel bij het afrekenen of je gebruik wilt maken van de aanbiedingen die op de balie staan en of je een kassabon en airmiles wil, maar die tank- en dinerbonnen die zijn ze even vergeten. En nu weet ik inmiddels ook waarom. Ze worden volop te koop aangeboden op Marktplaats. Dus mijn wijlen schoonmoeder heeft toch gelijk gekregen met een van haar beroemde uitspraken. “Alle mensen op de wereld zijn eerlijk, zolang ze geen kans krijgen om oneerlijk te zijn”.

Het restaurant waar ik dus al 3 keer ben geweest, waarvan het eerste bezoek zonder de kortingsbon, dus voor de normale prijs, doet wel mee aan deze aktie. Waarom ik zo onder de indruk ben? Ik wil niet zeggen tot tranen geroerd, maar laten we het maar houden op lyrisch!

Gereserveerd via de site van IENS, de eigenaresse van het restaurant had door dat ik onlangs ook al gegeten had bij haar. Bij binnenkomst vertelde ze ons dat ze ’s middags had overlegd met de chef, die tevens haar vriend is, dat ze ons als vegetariër niet weer risotto konden voorzetten. Dit is namelijk het vegetarische hoofdgerecht in het Shell maandmenu. Dus kwam ze gelijk met 2 alternatieven, waarvan er 1 de verse asperges was. Om een lang verhaal kort te maken, sorry, dit lukt me meestal niet, hadden we een geweldig diner met asperges in de hoofdrol.

Om te beginnen, een amuse van Roquefort, balsamico en pecannoot met wat groene kruiden, daarna als voorgerecht een carpaccio van gegrilde boleet voorzien van macadamianoten en balsamicodressing en als pièce een royale portie mooie verse asperges met een gepocheerd eitje met echte Hollandaise saus, een puree van aardpeer en wat krieltjes.

Bij het dessert koos mijn vrouw voor de onvermijdelijke crème brûlée met gemberijs en ik nam de pecannotentaart met perenijs. Voortdurend kregen we de perfect gedoseerde aandacht en service van beide gastvrouwen. Alles liep hier volstrekt op rolletjes. Bij de vraag van de gastvrouw of ook het dessert naar wens was geweest, zei ik dat alles fantastisch was, maar dat het pecannotentaartje wat tegen viel. Ik vond het nogal hard en droog, zei ik haar. Mijn vrouw zei nog tegen mij toen de gastvrouw weg was: “Zeker het laatste stukkie, misschien wel van vorige week”. Dit omdat de tafel naast ons dit nagerecht ook wilde bestellen en te horen kreeg van de eigenaresse dat de taart niet meer beschikbaar was.

Onmiddellijk daarna echter kwam de eigenaresse naar onze tafel om te vertellen dat ze zojuist de taart zelf geproefd had en tot de conclusie was gekomen dat ik gelijk had. Dus werd dit nagerecht onmiddellijk uit de verkoop gehaald. Excuses werden gemaakt en we kregen de koffie van het huis aangeboden. Wat een communicatie onderling, wat een alertheid en gastgerichtheid! Geweldig toch?

Tenslotte, de koffie, dat is hier niet zomaar koffie, maar wordt begeleid met een miniglaasje slagroom en een miniglaasje zelfgemaakte koffielikeur plus een zelfgemaakt cocosmacroontje. De eigenaresse vertelde ons dat er eigenlijk niets verdiend wordt aan gasten die met tank en dinerbonnen komen, behalve dan nog wat aan de bestelde drankjes. De eigenaresse zei ons ook dat deelname aan deze actie zuiver uit oogpunt van gastenwerving werd gedaan. Conclusie: ook al heb je geen tank- en dinerbonnen, ze zijn trouwens bijna op, ga je hier toch bijzonder graag eten. Wij in ieder geval wel. Dus het doel van de eigenaresse/gastvrouw is bij ons volledig bereikt.

Helaas geen serenade voor de eigenaresse, het ontbreekt mij aan muzikaal talent. Hooguit kan ik haar bewieroken, omdat ik dit ooit, in een ver verleden, van bevriende misdienaartjes heb afgekeken.

Martin de Baat  • Reacties(1)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door Laura vr, juni 21, 2019 17:05:23

Beste Martin, Helaas klopt dit bij zowat alle diner-acties. Overal zit een addertje onder het gras helaas. Echt vreselijk voor de ondernemers/restaurant eigenaressen/-ren. Dus het blijft opletten met zulke acties.